PORTFOLIO
ANTOINE VAN LOOCKE

 

 

 

 


 

 

Hoe vaak je het al in je handen hebt genomen om aardappelen mee te schillen, weet je vast en zeker al niet meer.
Maar zonder een ‘patattenscheller’ in de keuken ontbreekt er toch iets. Antoine Van Loocke, bezieler van Knifeforging, maakt unieke handgemaakte aardappelmesjes en gebruikt daarvoor uitsluitend afval.


Of hoe passie in je keukenlade terecht komt. Geven om ambacht en talent, dat is de passie van Antoine Van Loocke, bezieler van Knifeforging. En die passie van Antoine draait niet alleen om ambacht, maar ook om het doorgeven van z’n kennis aan jong talent.

 

“Je koopt het verhaal en je krijgt er een patattenscheller bij.” De man achter de patattenscheller is er één met passie voor het verhaal achter zijn product. “Ik zie mijn moeder nog vastberaden zoeken naar haar patattenscheller die per ongeluk in de vuilbak belandde bij het schillen van de patatten. Ze moest en zou die ene verweerde patattenscheller terugvinden. Zo’n beeld wil ik oproepen bij de mensen. Dat ze met een patattenscheller in hun hand meteen terugdenken aan hoe hun moeder of grootmoeder de patatten schilde. Die nostalgie naar vroeger, dat wil ik oproepen met mijn product”

 

Terwijl ‘bolleke’, de vrouw achter Antoine Van Loocke, cake bakt in de keuken, vertelt Antoine hoe het allemaal begon. “Vroeger heb ik gebeeldhouwd en geschilderd. Door mijn fascinatie voor messen van jongs af aan ben ik dan overgestapt naar het maken van kunstmessen. Maar dat voldeed niet. Je kunt daar niets mee doen en daar zat de fout. Met mijn patattenschellers geef ik iemand de mogelijkheid om er iets mee te doen. En daarin heb ik mijn ding gevonden. ”Elk mes dat het atelier van Antoine Van Loocke verlaat, komt voort uit afval. “Afval van afval, dat is voor mij goud waard. Ik laat mij leiden door het materiaal waar ik mee werk en dan zie ik wel waar ik uitkom. Het residu van dat geknoei, of pruitsen zoals ik het noem, is eigenlijk mijn oeuvre. En dat proces, met vallen en opstaan, geef ik ook mee aan mijn stagiaires.”

 

Ik heb een rugzakje op waar mijn rijkdom in zit. En dat wil ik delen met de mensen.

 

Zijn ambacht en kennis doorgeven aan jonge talenten die bij hem in de leer gaan, dat is waar Antoine om geeft. “Ik wil hun interesse aanwakkeren en hen helpen in hun zoektocht naar materialen en technieken. Ik breng hen bij dat ze moeten zoeken naar hun passie omdat ik ervan overtuigd ben dat iedereen wel zoiets in zich heeft. Je moet het gewoon doen.” Dat hij geeft om zijn stagiaires en hun verdere carrière is zeker. Antoine kan zijn fierheid niet verbergen wanneer hij praat over de successen die ze bereiken dankzij zijn leerschool. “Eigenlijk komt mijn product op de tweede plaats. Ik geef meer om het doorgeven van mijn kennis en ambacht. Ze komen hier de eerste dag toe en gaan tegen de avond al naar huis met iets dat ze zelf gemaakt hebben. Dat ze daarna zelf hun passie kunnen delen met de mensen, maakt van mij een gelukkig mens.