PORTFOLIO
ANTOINE VAN LOOCKE
KONIJN MET PRUIMEN
LOUISE DE BRABANDERE KWINTESSENS 2015


Deze tentoonstelling sluit aan op de Week van de Smaak, waar Tafel24 (een project van Vol-au-Vent vzw en Design Vlaanderen) de centrale actie vormt. Tafel24 werd ontworpen door Bart Lens, en biedt tijdens zijn rondreis door Vlaanderen iedere dag plaats aan 24 personen voor een lunch of diner. Na afloop wordt Tafel24, inclusief de ambachtelijke voorwerpen waarmee het is gedekt, deel van de tentoonstelling in de Design Vlaanderen Galerie.

 

Antoine Van Loocke is van kindsbeen af gefascineerd door messen. “Ik was een échte jongen” grinnikt de vakman die voor de grootste chefs van het land unieke messen uit wat hij zelf afval noemt creëert. In zijn beginjaren werkte hij met damaststaal, een zeer milieubelastend materiaal, maar tien jaar geleden gooide hij het roer om en werd recyclage zijn stokpaardje. Zo worden verroeste lemmeten die hij op de rommelmarkt vindt in ere hersteld en voorzien van een natuurlijk heft. Voor dat laatste gebruikt Antoine vaak zeldzaam recuperatiemateriaal, zoals schuimkoraal of muskusoshoorn, die hij vindt of krijgt. Van Loocke houdt van imperfectie, de grondstofkeuze voor zijn laatste project hoeft dan ook niet te verbazen: “vurt hout”. Het behelst een procedé van tien jaar waarbij hij acht jaar lang wortelhout ongecontroleerd liet rotten, om het vervolgens twee jaar te laten drogen en het uiteindelijk, via een hoog technologisch proces te stabiliseren en het zo ‘keukenproof’ te maken. Door ambachtelijke vaardigheden te combineren met high tech processen zet Van Loocke een uniek product in de markt waarvoor men van heinde en ver naar zijn atelier afzakt.

 

Als autodidact deed hij er vijftien jaar over om zijn techniek te perfectioneren, vandaag haalt hij vooral veel voldoening uit het overdragen van zijn kennis aan de nieuwe generatie. “Ik zet hen op weg met de basistechnieken, de bedoeling is niet dat ze mij kopiëren maar dat ze met hetgeen ze leren hun eigen ding doen. Zo had ik een stagiaire die oor-stretchers maakt en een andere die zich in deurknoppen specialiseerde.” Voor het project Week van de Smaak betrekt de ambachtsman er juweelontwerpster en edelsmid in opleiding, Margot Declerck, bij. Zij zorgt voor het zilverwerk van het bestek dat speciaal voor de gelegenheid op tafel verschijnt.