PORTFOLIO
ANTOINE VAN LOOCKE
MESSEN VAN WATERBUFFELHOORN
LEEN CREVE KNACK WEEKEND BLACK 2

 

Hij is eigenlijk tuinman en beeldhouwer, maar een dikke vijftien jaar geleden ontdekte Mellenaar Antoine Van Loocke zijn talent om met een aambeeld, vuur en hamer messen te maken. Zijn grondstoffen? Die vindt hij overal, "Ik ben industrieel archeoloog, ik restaureer industriƫle materialen. En ik hergebruik vormen uit de natuur." Voor bestekmessen bijvoorbeeld. "Van messen met een heft in zilver en een lemmet uit koolstofstaal, recupereer ik de lemmetten en herwerk ze. De heften worden door de zilversmid hergebruikt."

 

Zijn heften maakt Antoine uit gerecupereerde waterbuffelhoorn, ebbenhout, ivoor of andere materiale die hij vindt op rommelmarkten en brocantebeurzen.

 

Al snel lagen zijn unieke stukken in Belgische sterrenrestaurants, waaronder In de Wulf van Kobe Desramaults en Hof van Cleve van Peter Goossens. Begin dit jaar leverde Antoine ook aan David Toutain, de jonge topchef uit Parijs. De jongste jaren legt hij zich steeds meer toe op zijn unieke Patattenschellers en ook daarin blijft hij vernieuwen: eind 2013 werkte hij samen met de Antwerpse ontwerpster Nedda El-Asmar: hij leverde het inox lemmet, zij het 3D-geprinte handvat.