PORTFOLIO
ANTOINE VAN LOOCKE
KUNST IN DE BESTEKLADE
FOTO HEIKKI VERDURME NEST 2013


Antoine Van Loocke maakt niet zomaar messen: hij smeedt ze met het vuur van de passie. Dat merk je meteen als je met hem praat en als je zijn producten ziet.
Minder verwacht is de Gentse nuchterheid waarmee hij het allemaal meteen ook relativeert.

 

Een mes met een heft in buffelhoorn en een lemmet uit een metaal met vreemde patronen het lijkt wel een vogel. Heften van wortelhout, van perkament, van een cactustak. Of gewoon van een kippenpoot. In zijn kleine atelier in Oosterzele snijdt en smeedt Antoine Van Loocke kleine juweeltjes al blijven het in zijn ogen ook gewoon aardappelschillers, of petatteschelders in zijn onvervalst Gents.

Van de vele kunstenaars die we ooit achter de microfoon kregen is Van Loocke zeker een van de eigenzinnigste.

Kent u iemand die vlotjes een uur gepassioneerd over staal volpraat, zonder dat je é鎎ŽŽŽn keer op de klok kijkt? Zijn kunstmessen krijgen van overal ter wereld belangstelling, maar hij is nauwelijks bezig met de verkoop: hij ziet zijn verzameling als demonstratie- en tentoonstellingsmateriaal.

Hij neemt wel eens een bestelling aan van pakweg veertig stuks voor een restaurant van sterrenchefs Peter Goossens en Kobe Desramaults zijn klanten maar nooit meer dan één per jaar.

En echte kunstmessen produceert hij nog maar weinig: het liefst maakt hij mooie, zuivere patattenschellers, allemaal unieke stukken, die je onder meer in het Gents designmuseum kan kopen tegen een zeer schappelijke prijs voor een kunstwerk.