PORTFOLIO
ANTOINE VAN LOOCKE

PERZES LAM GODS VOOR STAD GENT
I.S.M. REINHILDE VAN GRIEKEN

 

Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde meesterwerk schilderde en waar al eeuwenlang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. Geen wonder ook: al sinds de onthulling van het Lam Gods in 1432 laat de weergaloze virtuositeit en het ongeëvenaarde oog voor detail van Van Eyck geen enkele toeschouwer onberoerd. De meester gaf eigenhandig een revolutionair nieuwe wending aan de Europese kunstgeschiedenis en drukte een onuitwisbare stempel op Gent als vooruitstrevende cultuurstad.
 
Met OMG! Van Eyck was here zet Gent de onbreekbare band tussen de stad en de grootmeester in de kijker. Verwacht je aan een zinnenprikkelend programma vol beeldende kunst, theater, dans, design, mode, muziek, gastronomie, shoppen en meer in de sfeer van Van Eyck en zijn magistrale meesterwerk. Een niet te missen feest voor Gentenaren en bezoekers dat de stad een jaar lang op zijn grondvesten zal doen daveren. 
 
Gent laat in 2020 zien dat Van Eyck na zes eeuwen nog steeds zijn stempel op de stad drukt. Het Lam Gods is immers zoveel meer dan louter een stukje werelderfgoed. Het is een levend icoon dat blijft fascineren en inspireren. 
De nalatenschap van Van Eyck stroomt door de stad en generatie na generatie inspireert hij nieuwe meesters, die in 2020 met grote trots in de kijker zullen worden gezet. Al meer dan zeventig Gentse makers engageerden zich om een product of ontwerp te maken geïnspireerd op het Lam Gods. Het zijn stuk voor stuk gepassioneerde vakmensen die net zoals Jan Van Eyck in de vijftiende eeuw met veel zorg, kennis en geduld het ambachtelijk meesterschap in leven houden.

De Van Eyck-makers beoefenen heel uiteenlopende ambachten, waardoor er een grote diversiteit aan unieke producten zal zijn: juwelen, hoeden, boeketten, bier, tapijten, sjaals, handtassen, keramiek, glaswerk… Het aanbod is enorm.


Hun exclusieve producten zullen vanaf het najaar 2019 te koop worden aangeboden in de Raadskelder onder het Belfort. De shop wordt uitgebaat in samenwerking met de Stadswinkel en Historische Huizen Gent. Naast een unieke conceptstore wordt de Raadskelder ook het meetingpoint voor het themajaar OMG! Van Eyck was here. Zo wordt de locatie het startpunt van een aantal activiteiten en kunnen bezoekers er terecht voor info.