PORTFOLIO
ANTOINE VAN LOOCKE
LIVING HUMAN TREASURES UNESCO

 

UNESCO heeft een programma rond Living Human Treasures, meesters in een vak of kunst die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het levend houden van immaterieel cultureel erfgoedtradities. In landen als Japan, Frankrijk of de VSA bestaan er al geruime tijd programma's die personen honoreren voor hun inzet of werk willen maken van een betere omkadering van hun praktijken. In Vlaanderen hebben we geen equivalent. Reden genoeg voor tapis plein om hier een werkingslijn van te maken. 'Schatten van*in Mensen' is een eerste traject binnen deze werkingslijn. Een aantal erfgoedpartners (en tapis plein) bundelden de krachten om een zicht te krijgen op de noden van individuele dragers van immaterieel erfgoed in Vlaanderen.

 

Tapis Plein

 

Als landelijk expertisecentrum voor cultureel erfgoed wil tapis plein vzw bemiddelen voor een erfgoedpraktijk die mensen zin geeft in erfgoed. Het wil organisatoren van cultureel erfgoedactiviteiten in heel Vlaanderen begeleiden bij het vinden van originele insteken en reikt methodieken en tools aan om het publiek actiever te betrekken. Via laboprojecten wil tapis plein vzw antwoorden zoeken op actuele uitdagingen en zo bijdragen tot de verdere ontwikkeling van expertise. Door zich in te schakelen in internationale netwerken wil tapis plein vzw buitenlandse expertise vlotter laten doorstromen naar haar cultureel erfgoedgemeenschap in Vlaanderen.

 

www.livinghumantreasures.be/?page_id=141

 

EEN TOEKOMST VOOR AMBACHTEN

 

Het oeuvre van Antoine Van Loocke is een ode aan de 'patattenscheller'. Hij tovert verroeste oude messen om tot unieke creaties voor gerenommeerde chefs en culinaire hobbyisten. Zo combineert hij zorgvuldig geselecteerde lemmeten met heften uit natuurlijke recuperatiematerialen zoals hout, ivoor of barnsteen. 100% recyclage dus! Antoine Van Loocke gaat steeds op zoek naar een duurzaam evenwicht tussen functie, vorm en materiaalgebruik. En dat wordt gewaardeerd, want zijn messen worden gebruikt in tal van toprestaurants.

 

www.knifeforging.com