PORTFOLIO
ANTOINE VAN LOOCKE

XL

 

 

Als spin off van de Patattenscheller werd de XL ontwikkeld. De XL is even lang maar heeft meer body, is dikker dus, het kan gebruikt worden als botermes (Hof van Cleve), kaasmes of bvb ook als: 
    Trofee - Bon bon Origins
    Trofee - Culinaire Persoonlijkheid van het Jaar Horeca Expo Gent  2016-17-18-19- 20/21
    Credens - Best 50, in samenwerking met Peter Goossens

De XL gelimiteerde oplage is opgebouwd uit recuperatie, nl: lemmeten uit inox, voorsnijders die gerestyled zijn via de stock removal techniek, de lemmeten worden laser gemerkt met mijn huismerk of sibbeteken. Het heft uit Vurt ijt, gestabiliseerd wortelhout van esdoorn.
(Vurt ijt is een high tech composiet dat ik ontwikkeld heb in samenwerking met Puq gmbh Duitsland. Het wortelhout van esdoorn is na acht jaar rotten en twee jaar drogen gestabiliseerd. Een monomeer is door vacuum-druk (autoclaaf) methode in het hout tot verzadigingspunt geperst. De kunststof-grondstof is dan zuurstofvrij en onder hoge temperatuur uitgehard. Het resultaat is een hybridewerkstof die de eigenschappen van het hout behoudt en door het aandeel van de kunststof aanzienlijk betere eigenschappen heeft. De hardheid en vormbestendigheid is verhoogd en de wateropname aanzienlijk verminderd. Het eindproduct heeft een extreem geringe restmonomeergehalte en is zodoende geurloos. De gebruikte kleur, enkel zwart, is niet giftig en conform de Europese levensmiddelen normen).
De bio-chemische (Voss chemie) verankering brengt beide onderdelen samen tot de XL.

Verder zijn er de XL unicaten, het concept blijft gelijk, echter ieder mes krijgt een eigen identiteit en is uniek. Refererend naar mijn erkenning door het VIZO in 2004 als ontwerper van Interieurontwerpen en juwelen, worden deze messen opgebouwd met een gerecupereerd koolstofstalen lemmet, gerestaureerd en gerestyled.
Indien nodig krijgt het lemmet een thermische behandeling, (harden, schrikken, temperen). Het heft bestaat uit zeldzame materialen zoals, sponskoraal, parelmoer, muskusoshoorn, narwal tusk (Cites), turquois, oosik (Cites)... .
De XL unicaten worden verbonden door middel van een tussenring uit gerecupereerd edelmetaal;  zilver, goud of electrum (Ag 999 en Au 999 in verhouding van 50/50). De sibbeteken gemerkte ring wordt 3D geprint en daarna in de slingeroven gegoten (verloren was techniek, Plasticast van Ranson & Randolph, burnout cycle: 720°C, casten met slinger 520°C) waarna handmatig gefatsoeneerd.
De synergie tussen oude ambacht, hedendaagse know how, afval en edele materialen maken van iedere XL een performant snijgereedschap en gegeerd interieurobject/juweel voor chef en verzamelaar.
Iedere handeling wordt handmatig door mijzelf uitgevoerd in eigen of bevriend atelier. Waardeloos afval krijgt zodoende een doorstart naar hedendaags functioneel-ambachtelijk design.
De Credens is een optioneel display voor de XL met op de rugzijde een mixed media gepersonaliseerde ontwerptekening, zoals voor de trofee Horeca Expo Gent en BEST 50 Chefs of the World.

XL – Koolstofstaal – Goud – Sponskoraal, inzending Henry van de Velde Awards 2021