PORTFOLIO
ANTOINE VAN LOOCKE
VAN VORT HOUT TOT CHIC KEUKENMES
LOUISE DE BRABANDERE DM MAGAZINE

 

Van vort hout tot chic keukenmes

 

Ambachtelijk gemaakte objecten zijn al langer aan een comeback bezig. Innovatieve machines en technologieën maken handwerk opnieuw rendabel. Het nieuwe economische potentieel is Johan Valcke niet ontgaan. Als curator van Hands on Design, de 8e triënnale voor vormgeving, brengt hij makers, designers en bedrijven samen om nieuwe producten te creëren die de meerwaarde en de gevoelswaarde van dat gewaardeerde handwerk in zich hebben.


Een van die vakmensen is Antoine Van Loocke. Met het gebruiksvoorwerp dat hij maakt, mag ik elke dag werken in de keuken. Het gaat over een prachtig mes dat door de combinatie van pure ambacht en hoogtechnologische technieken tot stand is gekomen. Ik heb de eer en het genoegen om er elke dag mijn groenten mee te versnijden. De autodidact, die er vijftien jaar over deed om zijn skill te perfectioneren, maakt uiteraard niet alleen voor mij, maar vooral voor de grootste chefs van het land unieke messen uit wat hij zelf afval noemt. Voor zijn nieuwe reeks Antoku-messen kiest Antoine wel voor een heel eigenaardige grondstof: vort hout.

 

Acht jaar lang liet Van Loocke wortelhout van esdoorn ongecontroleerd rotten, om het vervolgens twee jaar lang te laten drogen en het uiteindelijk via een hoogtechnologisch proces te stabiliseren en zo ‘keukenproof’ te maken. Door ambachtelijke vaardigheden te combineren met hightech processen zet Antoine een uniek product in de markt waarvoor men van ver naar zijn atelier afzakt.

De Antoku-messen kun je bewonderen tijdens Hands On Design in het Design Museum Gent.

 

Het knap staaltje vakmanschap kopen, doet u bij Artikel Nr. In de Keizer Karelstraat 117 te Gent.
Hands On Design - vanaf 19 november in het Design Museum Gent